Sprejem atletinje Iris Breganski pri županu Občine Radovljica

Danes, 19. julija je župan Občine Radovljica Ciril Globočnik v občinski dvorani sprejel gluho mlado atletinjo Iris Breganski, dvakratno evropsko mladinsko prvakinjo na Evropskem mladinskem prvenstvu gluhih v atletiki Sofija 2018. Tam je osvojila dve zlati medalji in naslov evropske mladinske prvakinje med gluhimi v skoku v višini (U-18) in metu kopja (U-20) ter srebrno medaljo v suvanju krogle (U-18).

Atlet Tadej Enci s 3. mestom na članskem državnem prvenstvu za zgodovino!

Med nastopajočimi v teku na 400 m za člane je bil tudi izvrstni gluhi atlet, Tadej Enci (AK Velenje). Za razliko od prejšnjih tekmovanj pa to pot pri štartu ni bil odvisen od zvoka, ampak od svetlobe. S pomočjo nove štartne lučke, ki mu je jo podarila Atletska zveza Slovenije (AZS), se je ognil pomanjkljivosti na štartu, saj s pomočjo svetlobnega znaka lahko hitreje reagira kot ob zvočnem signalu.

Športni dogodki v svetu gluhih – junij 2018

Na enajstem evropskem prvenstvu gluhih v bowlingu so postavili nov evropski rekord. Dvanajstletni gluhi Nemec Tom Asshoff bi rad postal profesionalni nogometaš. Potekalo je drugo evropsko mladinsko prvenstvo gluhih v odbojki. Na svetovnem prvenstvu gluhih v rokoborbi so največ medalj odnesli Rusi. Južnokorejski gluhi teniški as Lee Duck-hee se je prvič uvrstil v kvalifikacije v Wimbledonu.

Predstavitev evropskih ekipnih prvakov v kegljanju

Na drugem evropskem prvenstvu gluhih v kegljanju, ki je potekalo od 18. do 23. junija v avstrijskem mestu Ritzing, so slovenski kegljači v kategoriji ekipno osvojili zlato medaljo in s tem naziv evropskih ekipnih prvakov. Zato je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije pripravila tiskovno konferenco, na kateri so predstavili slovensko kegljaško ekipo in uspehe njenih tekmovalcev.

DP v ribolovu – Vsaka riba šteje

Na dobro obiskanem državnem prvenstvu gluhih v ribolovu, ki je potekalo v soboto, 30. junija, na Škalskem jezeru pri Velenju, se je še enkrat potrdilo, da je ribolov veščina, ki ne zahteva le dobre opreme in tehnike lovljenja, temveč izostren občutek v rokah ter tudi nekaj sreče. Tekmovalo je 9 ekip oziroma društev, skupaj 30 posameznikov.
Zmagovalnega, prek 5-kilogramov težkega krapa je ulovil Ervin Kodrun, DGN Koroške, in si s skupno 8.189 grami ulova zagotovil prvo mesto posamično. Silvo Škerget, MDGN občin Sl. Konjice, Vitanje in Zreče, je bil s 5353 grami nalovljenih rib drugi. Tretje mesto pa si je s 1700 g prilovil domačin Edin Buljubašič, MDGN Velenje.
Velenjčani so slavili tudi ekipno, saj je sistem točkovanja v ekipnem tekmovanju drugačen. Upošteva se namreč število nalovljenih rib. Drugi so bili Konjičani in tretji Celjani. Koroška ekipa, ki je sicer imela najtežji ulov, pa je bila šele četrta.
Omenimo še, da ribolov postaja zanimiv tudi za ženske. Tekmovanja sta se udeležili dve tekmovalki, Silva Kolar, DGN Celje, in Anica Gros, DGN Maribor.
Vse ribe so po tekmi ponovno zaplavale v jezeru, tekmovalci pa so se še veselo družili.