Pravljica: »Repa velikanka«, (A. Tolstoj)

Dedek je na njivi posadil repo. Nekega dne je iz zemlje pokukala majhna repa.
Dedek jo je zalival z vodo in repa je rasla in rasla. Zrasla je v ogromno repo. In ko je bila zrela, jo je dedek poskušal izpuliti. Vlekel je in vlekel a je ni mogel izpuliti. 
Na pomoč je poklical babico. Babica se je prijela za dedka, dedek je prijel za repo in skupaj sta vlekla in pulila a repe nista mogla izpuliti.
Babica je, na pomoč, poklicala vnukinjo. Vnukinja se je prijela za babico, babica se je prijela za dedka, dedek je prijel za repo in skupaj so vlekli in vlekli a repe niso mogli izpuliti.
In tako je vnukinja, na pomoč, poklicala psa. Pes je prijel za vnukinjo, vnukinja za babico, babica za dedka, dedek pa je prijel za repo, in tako so vsi skupaj vlekli in pulili a repe niso mogli izpuliti. 
Pes je odhitel poklicat na pomoč mačko. Mačka se je prijela za psa, pes za vnukinjo, vnukinja za babico, babica za dedka, dedek za repo in vsi skupaj so vlekli in vlekli a repe še vedno niso mogli izpuliti.
Mačka je poklicala na pomoč še majhno miško. Miška se je prijela za mačko, mačka za psa, pes za vnukinjo, vnukinja za babico, babica za dedka in vsi skupaj so vlekli in vlekli…in glej, uspelo jim je izvleči repo velikanko.

Read More

Pravljica: Lonček, kuhaj!

V neki vasici je živelo veliko ljudi in skoraj vsi so bili revni, a prijazni. Le na sredini vasi je v veliki hiši živel debel in bogat kmet, ki je bil velik skopuh. Imel je svoje njive, ki so jih zanj obdelovali številni reveži. Trdo so delali, da so zaslužili vsaj toliko denarja, da so si lahko kupili kruh.

Read More

Pravljica: Snežna kraljica

Čarovnik je bil nekega dne čudno razpoložen in je izumil čarobno ogledalo. Ko bi se kdo pogledal vanj, bi okoli sebe in v sebi opazil le slabe stvari, srce pa bi mu okamenelo in postalo hladno kot led. Čarovnik je bil zelo zadovoljen s svojim izumom in se je glasno smejal toliko časa, da mu je ogledalo padlo iz rok ter se razbilo na tisoče koščkov, ki so se raztresli po vsem svetu.

Read More

Pravljica: Trnuljčica

Nekoč sta živela kralj in kraljica, ki sta dolgo čakala na otroka. Ko je šla kraljica na sprehod k vodnjaku, je srečala žabo, ki ji je obljubila, da bo kmalu rodila. Rodila je deklico. Kralj in kraljica sta bila presrečna, saj se jima je izpolnila velika želja. Kralj je pripravil veliko praznovanje in nanj povabil tudi vile, ki naj bi deklico obdarile s čudežnimi darili. V kraljestvu je živelo trinajst vil, ker pa je imel kralj le dvanajst zlatih krožnikov, je morala ena ostati doma.

Read More

Pravljica: Pepelka

Nekoč so živeli oče, mama in njuna hči. Bili so srečna družina, nato pa je mama zbolela in umrla. Oče je sam skrbel za hčer, čez nekaj časa pa se je ponovno poročil. Nova žena je v hišo pripeljala tudi svoji dve hudobni in hinavski hčeri. Mačeha je videla, kako je njena pastorka lepa, in kmalu so jo tako ona kot njeni dve hčeri začele izkoriščati in poniževati, niso ji niti več dovolile, da bi spala v svoji postelji.

Read More

Pravljica: Janko in Metka

Živel je oče, ki je imel dva otroka, Janka in Metko. Ker so bili zelo revni in niso imeli kaj za pod zob, se je nekega dne odločil, da ju bo odpeljal v gozd in pustil tam. Upal je, da se jima bo uspelo rešiti in da bosta našla kakšnega dobrotnika, ki ju bo vzel s seboj in ju nahranil.

Read More

Pravljica: Sneguljčica in sedem palčkov

Nekoč je živela kraljica, ki je rodila hči, ki je bila bela kot sneg, zato so jo vsi klicali Sneguljčica. Sneguljčica je izgubila mamo že kot otrok. Kralj se je ponovno poročil. Mačeha je bila zelo lepa in vedno je spraševala ogledalo: ‘Sem lepa? Lepša kot ostale?’ Mačeha vsako jutro najprej vpraša ogledalo:” Zrcalce zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?’ Ogledalo je odgovorilo:” Vi, kraljica, vi ste lepi in v celotnem kraljestvu najlepši.’

Read More

Pravljica: Grdi Raček

Kako lepo je na vasi! Okrog in okrog so njive in travniki, na sredi pa leži globoko jezero. Mama raca je ležala na gnezdu in grela jajca ter čakala, da se iz njih izvalijo majhne račke. Končno je prišel čas in jajca so začela pokati. Vsa, razen enega. Stara radovedna raca je prišla mimo in jo vprašala kako gre. Raca ji je odgovorila da so se iz vseh jajc razen iz največjega že izvalile majhne račke. >Ne vem zakaj se iz zadnjega jajca še nič ni izvalilo.

Read More