Napovednik za Prisluhnimo tišini

Tako lepo je slišati in poslušati o neskončnih poslovnih priložnostih ter pravih idejah, da se zdi, kot da beremo pravljico. In zdi se, kot da je Slovenija zares pravljična dežela. Še posebno v zadnjem desetletju je postala nekakšna oaza poslovnih priložnosti – vsaj če sklepamo po številu tako imenovanih samostojnih podjetnikov.

Napovednik za Prisluhnimo tišini: Zakon o športu

Ko se je po novem zakonu o športu, o katerem smo že obširneje poročali, sprostilo mesto za zaposlitev vrhunskega športnika invalida, ga je zasedel gluhi teniški igralec Marino Kegl. In tako postal prvi gluhi športnik, ki se je zaradi svojih vrhunskih rezultatov zaposlil v javni upravi. Novi zakon o športu, ki je bil sprejet maja lani, bo zapisan kot pomemben dosežek v zgodovini športa gluhih. Zakon po novem enači športnike neinvalide in invalide, med njimi tudi gluhe, in jim zagotavlja enako pravice pri pridobitvi nagrad za osvojene olimpijske medalje.

Napovednik za Prisluhnimo tišini

Ob bližajočem se kulturnem prazniku smo vam v upanju, da bi bil kulturni dan vsak dan in ne le tistega nesrečnega 8. februarja, pripravili pet portretov gluhih in naglušnih umetnikov. Tako uveljavljenih kot tistih, katerih čas šele prihaja. Pesnica, kipar, glasbenik, plesalka in režiserka velike Prešernove nagrade morda nikoli ne bodo dobili, pa vendar si zaslužijo pozornost širše javnosti. Navsezadnje kultura ni le plod ustvarjanja, ampak vseh nas, vznika iz dejanj in besed vsakogar, iz odprtosti duha in srca.
Prisluhnimo tišini, pardon, kulturi, to nedeljo dopoldne.

Napovednik za Prisluhnimo tišini: Da bi se bolje slišali!

Ali nekoga ne zaposliti samo zato, ker z njim ne bomo mogli komunicirati? In kakšne ugodnosti imajo delodajalci, ki zaposlijo gluhega? Ali gluhemu ne omogočiti samostojne vožnje z avtom samo zato, ker morda ne bo slišal zvokov iz okolice?
Ne samo, da se gluhi in slišeči ne slišita in zato težje sporazumevata, v njuni komunikaciji je tudi zrno strahu. Pravzaprav zadrege! Kako to zadrego in hkrati strah preseči, smo povprašali tako strokovnjake, ki se s tem ukvarjajo, kot tiste, ki so se s to oviro že srečali. Poleg tega smo odprli tudi vrata v svet novih tehnologij, ki gluhim, predvsem pa naglušnim, omogočajo večjo slišnost. Vse zato, da bi se bolje slišali! Prisluhnimo tišini! To nedeljo dopoldne!

Napovednik za Prisluhnimo tišini: Vabilo na obravnavo

Prej ali slej se vsakdo sreča s sodiščem, če mu je to všeč ali ne. Tudi gluhi, naglušni in gluhoslepi. Vsi! Toda ali imamo na sodišču tudi vsi enake možnosti? Smo izenačeni? Povprašali smo tiste gluhe, ki so se že srečali iz oči v oči s sodnikom, kako so jih obravnavali, ali so imeli možnost izbire tolmača in kako so bili zadovoljni s tolmačenjem. Preverili smo, kako so slovenska sodišča tehnično opremljena, da bi tudi gluhi in naglušni lahko sledili sodni obravnavi. Poleg tega pa nas je zanimalo, kako slovensko pravosodje sploh pozna svet gluhih. Prisluhnimo tišini tokrat v znaku boginje pravice z zavezanimi očmi in s tehtnico v roki kot simbolom pravičnosti! Vabljeni na obravnavo, pardon, k ogledu oddaje! To nedeljo dopoldne!

Napovednik za Prisluhnimo tišini: V kraljestvu zvoka

Kaj se zgodi, ko tišino prebije zvok? In kako gluhi čutimo zvok? Tega tisti, ki slišijo ne morejo ne vedeti ne čutiti. Kajti tudi gluhi poslušamo glasbo. Tudi gluhi plešemo. In tudi gluhi hodimo v gledališče. Pa ne samo to; gluhi tudi ustvarjamo glasbo. Tako kot ustvarjamo tudi plesne in gledališke predstave. V pričujoči oddaji smo se tako podali v raziskovanje zvoka. In zato obiskali razstavo z naslovom Skoraj vse o zvoku, šli smo plesat in v gledališče. Podali smo se v kraljestvo zvoka. In mu prisluhnili v vsej njegovi čistosti. V njem prisluhnili sebi. Prisluhnili tišini!

Prisluhnimo tišini: Olimpijski dan gluhih

Dan, ki se je razpotegnil v ves teden: mednarodni dan gluhih, ki ga je Zveza gluhih in naglušnih Slovenije, letos poimenovala Olimpijski dan gluhih. Pa vendarle ni bilo vse v znaku športa. Resda je Športna zveza gluhih praznovala 25 let. In že res, da sta bila sprejeta dva pomembna zakona s področja športa. Toda telo vendarle ne more brez duha: zato se je skozi enotedensko rajanje zvrstilo tudi ogromno kulturnih prireditev. Skratka, če ste že prespali dogodke, ne prespite še nedeljskega popoldneva in oddaje Prisluhnimo tišini!