Dostop do zdravstvenih informacij je človekova pravica: zakaj je toliko gluhih ljudi izvzetih?

Dostop do zdravstva in zdravstvenih informacij je osnovna človekova pravica, kljub temu pa je mnogim gluhim osebam dostop do njih onemogočen.

15. in 16. maja je posebna poročevalka Združenih narodov za pravice invalidov Catalina Devandas Aguilar v Ženevi v Švici gostila srečanje skupine strokovnjakov. Srečanje je bilo osredotočeno na pravice invalidnih oseb do najvišjih možnih standardov telesnega in duševnega zdravja. Posebna poročevalka Augilarova je na srečanje povabila tudi Svetovno zvezo gluhih (WFD). G. Colin Allen, predsednik Svetovne zveze gluhih, je izbral dr. Petra C. Hauserja z Nacionalnega tehničnega inštituta za gluhe (NTID) pri Tehnološkem inštitutu Rochester, da na srečanju sodeluje kot strokovnjak v imenu Svetovne zveze gluhih.

Read More

»Ko pišem, mislim na bralce«

Aksinja Kermauner je pisateljica otroške literature, ki ima pri pisanju zgodb pred očmi tiste otroke, ki jim je bil odvzet eden od čutov – vid ali sluh, – in zato potrebujejo prilagojene knjige. Takšna je tudi njena letos izdana in z desetnico nagrajena Žiga špaget je za punce magnet.

Read More

ZDGNS sodeluje pri razstavi Body Worlds

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije v sodelovanju z Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani sodeluje pri posebni razstavi Body Worlds (Telesa sveta), ki bo na ogled med 20.10.2018 in 20.1.2019. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije se z Gospodarskim razstaviščem dogovarja za popust pri vstopnini za člane društev z izkaznico društva.  
Body Worlds je mednarodna znanstvena, poučna in umetnostno anatomska razstava teles, ki prek več kot 200 plastiniranih originalnih teles oziroma organov prikazuje, kakšne so razlike med zdravim, ogroženim in obolelim telesom oziroma njegovimi organi. Telesa oziroma organi so obdelani po posebnem postopku polimerizacije, ki ga je izumil prof. dr. Gunter von Hagens in ga imenujemo plastinacija. Razstava nam bo omogočila edinstveno, intimno ter poglobljeno spoznavanje delovanja telesa ter razumevanje kompleksnosti in vrednosti njegovega ustroja.  
 
Razstava Body Worlds, je primerna  za vse generacije. V nekaj več kot treh letih si jo je širom sveta ogledalo že prek 43 milijonov ljudi.

Read More