Aleksander Prokofjev med pričevalci o Švicariji v Tivoliju

Aleksander Prokofjev (1948) deluje kot slikar, grafik in kipar. Je naglušni likovni samouk in se minulih petdeset let aktivno udejstvuje na domači sceni. Leta 1968 je prvič samostojno razstavljal, v naslednjih desetletjih pa je prejel več priznanj in sodeloval na številnih likovnih kolonijah z mladimi. Redno sodeluje tudi z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije. Aleksander Prokofjev živi in deluje v Ljubljani.

Napoved-Delavnica z Davidom de Keyzerjem

V Slovenijo prihaja znana gluha osebnost, povezana s svetom kulture gluhih. To je David de Keyzer, direktor največjega mednarodnega kulturnega festivala gluhih na svetu – Clin d’Oeil v Reimsu (Francija).
V četrtek, 12. aprila 2018 ob 17. uri v veliki dvorani društva DGN Ljubljana, Ulica za travniki 40 v Ljubljana-Polje bo David de Keyzer imel delavnico z predavanjem o festivalu Clin d’Oeil.

Filmski festival gluhih 2017

Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče je organiziralo že enajsti filmski festival gluhih. Potekal je 18. novembra v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij, ki je osrednji kulturni prostor v Vitanju, od koder izvira družina pionirja vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga. Predstavljenih je bilo deset video-filmskih izdelkov gluhih in naglušnih ljubiteljev filma iz društev gluhih in naglušnih Slovenije.

11.Filmski festival gluhih

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije in Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče sta v soboto, 18. novembra 2017, pripravila 11. filmski festival gluhih. Gostitelj festivala, na katerem so gluhi in naglušni filmski ustvarjalci predstavili devet novih filmskih izdelkov, je bila občina Vitanje na čelu z županom Mirkom Polutnikom. Izbira kraja se je izkazala kot prava. V Vitanju se namreč nahaja Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT), edino tovrstno središče v Evropi. Stavba, v kateri se nahaja dvorana in v kateri so vrteli filme gluhih in naglušnih, pa je arhitekturni poklon raziskovalcu vesolja Hermanu Potočniku Noordungu (1892- 1929), katerega poreklo po materini strani izhaja ravno iz Vitanja.
Festival je neke vrste praznik filma gluhih in naglušnih. In tako so ga organizatorji tudi dojeli. Devet novih filmov, ki so jih pripravila različna društva gluhih in naglušnih, je mogoče razumeti tudi kot prerez dogajanja, skozi katerega gluhi in naglušni izražajo svoj pogled na svet, skozi katerega s pomočjo kretenj in brez glasu, v popolni tišini, sanjajo in hkrati ustvarjajo svoj svet. Ker na festivalu ne izbirajo zmagovalca, so nagrado in s tem aplavze poželi vsi, ki so pri filmih sodelovali. In tako je že vse od samih začetkov festivala – od leta 2006, ko so v Mariboru organizirali prvo tovrstno filmsko srečanje.

11. filmski festival gluhih

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije in Medobčinsko društvo gluhih in naglušnih občin Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče pripravljata 11. filmski festival gluhih, ki bo v soboto, 18. novembra 2017 ob 16. uri v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju.

Vabilo na Filmsko delavnico ZDGNS 2017

Na podlagi izvedbenega plana za kulturo za leto 2017 v okviru programa kulturne dejavnosti gluhih za leto 2017 razpisujemo Filmsko delavnico Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki bo od 13. do 15. oktobra 2017 v Počitniškem domu ZDGNS v Kranjski Gori, Naselje Slavka Černeta 11. Udeleženci bodo imeli zagotovljeno nastanitev v našem počitniškem domu.